Omstreeks 1925 was H.W. de Voogt waarschijnlijk bezig om een zeiljachtje met een zeiloppervlak van 16 m2 te ontwikkelen. Er zou een nieuwe klasse van houten zeiljachtjes ontstaan met als naam: ‘Vogelklasse’. Kennelijk was de tijd er toen niet rijp voor want de plannen werden niet uitgevoerd. 1925 was H.W. de Voogt bezig om in Haarlem een zeiljachtje met een zeiloppervlak van 16 vierkante meter. Jaren later kwam De Voogt met een iets ander model op de markt, ook weer met 16 m2 zeil, maar met een lengte van 6.55 meter. De romp was gemaakt van 14 mm mahoniehout op eiken spanten. De loden kielballast woog 220 kg.
Constructieplan, 839-3
De Vogelklasse werd door bijna het hele land gebouwd, vooral in Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Ook op ‘De Vlijt’ in Aalsmeer werden in het voorjaar van 1934 twee van deze scheepjes afgeleverd, veel is er niet over bekend. In het werfarchief zijn de tekeningen (nummer 839) gelukkig wel bewaard, evenals enkele foto’s van het Vogeljacht ‘Snip’ uit 1934. Zie een eerder hoofdstuk hierover op deze website.
Advertentie
Een paar jaar later werden er nog twee Vogelklassejachtjes op de scheepswerf gebouwd, een daarvan werd in 1936 verkocht en kreeg een eigenaar in Zwolle. Van het tweede Vogeljachtje is pas nu, in het jaar 2022 meer bekend geworden. De advertentie uit juni 1940 in de Waterkampioen kon nooit aan een bepaald Vogeljacht gekoppeld worden, het blijkt nu om de “Poelruiter” met zeilnummer 12 te gaan. Dankzij enkele foto’s van dit jacht van Thierry Danz uit Philadelphia is het raadsel nu op te lossen.
Bouwgeschiedenis
In de zomer van 1940 werd op scheepswerf ‘De Vlijt’ in opdracht van de heer A.D. Huijsman een tjalk omgebouwd tot woonboot. In die periode gebeurde dat wel meer en meestal tekende H.W. de Voogt dan de plannen daarvoor. Waarschijnlijk ook in dit geval, want de beide heren waren zwagers van elkaar. Tijdens het werk aan de tjalk viel het oog van opdrachtgever Huijsman op een Vogeljachtje zonder kajuit dat als werfvoorraad in een van de loodsen te koop stond. Misschien de advertentie hem op dit spoor gezet? Hij kocht het zeiljacht en gaf het de toepasselijke naam ’Poelruiter’.
Toepasselijk omdat de Westeinderplas door de Aalsmeerders meestal ‘de Poel’ wordt genoemd. Op 9 augustus 1940 werd de ‘Poelruiter’ afgeleverd en kon er mee worden gezeild, dat was in die periode nog toegestaan. Daarna bracht het Vogeljachtje de rest van de oorlogsjaren in de winterberging door in een loods van de gebroeders De Vries, hetzij op ‘De Vlijt’, hetzij op werf ‘Westeinder’.
Na 1945 werd de boot verkocht en omstreeks de jaren ’60 was ze het eigendom van de familie Hamers uit Amsterdam, de scheepsnaam bleef ‘Poelruiter’.
Deze familie lag in de zomer met een woonboot dichtbij de werf ‘Westeinder’ waar de ‘Poelruiter’ zoveel jaar in stalling had gelegen. Het zeilnummer bleef altijd 12 en het is Interessant om te zien dat dit nummer ook is ingetekend op de tekening uit ons werfarchief.
“Poelruiter’ op de Westeinderplas, omstreeks 1960
Slot
Een jonge Thierry Danz kwam in de jaren’60 met zijn ouders en hun zeilboot dikwijls op bezoek bij de familie Hamers. Hij maakte dan regelmatig zeiltochtjes met de “Poelruiter” en stuurde ons in januari 2022 enkele foto’s van het Vogeljacht.
Wat leuk om dit na 65 jaar weer eens terug te zien de poelruiter het vogelwacht had mijn vader een jaar gehuurd en daarna gekocht bij de Vlijt het was een geweldige zeiler en was niet om te krijgen we hebben er10 t0t 12 jaren mee gevaren en als kind nog mee op vakantie geweest heerlijke tijd